Печалбата на банките за първите пет месеца на годината е

...
 Печалбата на банките за първите пет месеца на годината е
Коментари Харесай

Българи - спестовници. Влоговете растат въпреки нулевите лихви

 

Печалбата на банките за първите пет месеца на годината е 622 млн. лева, оповестиха от Българска народна банка. Това е със 145 млн. лева (+30,5%) повече от същия интервал на предходната година, когато доста действия бяха лимитирани поради пандемията. Постигнатият финансов резултат обаче е много по-малък по отношение на първите пет месеца на 2019 година, когато банките в страната осъществиха облага от 762 млн. лева Сред аргументите за това е продължаващото понижение на лихвите по заемите.

За нарастването на облагата на банките по отношение на 2020 година способстват раздвижването на стопанската система и понижението на неприятните заеми. Разходите за амортизация на неприятни заеми за първите пет месеца на актуалната година са 203 млн. лева, което е с 57 млн. лева (-22%) по-малко по отношение на година по-рано.

Общият размер на отпуснатите от банките в страната заеми през месец май се усилва със 189 млн. лева и доближава 71,4 милиарда лева, демонстрират данните на Българска народна банка.

Ръст има при заемите за семейства (с 320 млн. лева, +1,2%). Отпуснатите заеми за нефинансови предприятия и за бранш държавно ръководство понижават надлежно със 188 млн. лева и с 13 млн. лева

Депозитите в банките единствено за месец нарастват с 650 млн. лева (+0,6%) и в края на май възлизат на 109,3 милиарда лева Най-голям растеж има на депозитите на нефинансови предприятия (с 539 млн. лева, +1,7%) и на други финансови предприятия (с 468 млн. лева, +14,1%), като пенсионни фондове и застрахователи.

Депозитите на семействата също нарастват, само че минимално (с 11 млн. лева, +0,02%).

Същевременно влоговете в банките на кредитни институции и на бранш държавно ръководство понижават надлежно с 286 млн. лева (-5,7%) и с 82 млн. лева (-2,2%).

През май общият размер на активите на банките се усилва със 744 млн. лева

Отсрочените поради пандемията банкови заеми по реда на мораториума върху заемите към края на май са за 9,661 милиарда лева

От тях 7,49 милиарда лева са заеми за компании, а 2,112 милиарда лева за семейства.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР